Korrekturlesing: Hvordan forbedre egne tekster?

Hvordan-forbedre-egne-tekster

Å forbedre egne tekster er for mange lettere sagt enn gjort. Heldigvis er det enkelt – så lenge man vet hva man skal gjøre.  Her er mine beste og enkleste tips!

Les også: Nyttige skriveverktøy på nettfor deg som frilans tekstforfatter, journalist eller skribent

Pust med magen
Forsøk å gå gjennom teksten din uten å være stresset eller stresse. Som tekstforfatter er jeg fullt klar over at stress er en naturlig del av manges hverdag – men forsøk å «angrip» teksten med et stressfritt hode. Sliter du med å kvitte deg med masete tanker om alt du må gjøre? Skriv det ned på en lapp og legg den unna frem til du er ferdig. Og du! Ofte hjelper det å puste litt ekstra godt med magen.

Print ut teksten
Hvis du skriver på en datamaskin er det et must å printe ut arbeidet ditt. Å lese korrektur på en skjerm er både vanskelig og tungvint. I tillegg er det, i alle fall for min del, mye lettere å bli «blind» på egen tekst. Det vil med andre ord si at øynene er så vant med å lese det den tror det står, at du ikke oppdager åpenbare feil du kanskje ville sett hvis du leste teksten på et ark.

Les teksten flere ganger
Jepp. Din gamle norsklærer hadde helt rett – det lønner seg å lese gjennom teksten flere ganger. Hvor mange ganger er helt opp til deg selv, men en tommelfingerregel kan være å lese gjennom frem til du ikke finner flere feil. Det kan være alt fra fire ganger til 104 ganger.

Frem med rødpennen
Når du leser korrektur påarket, bruk rødpennen flittig og kommenter der du ser feil, eller er usikker på noe. Er det egentlig slik man skriver det ordet? Burde det vært et komma her? Skriv gjerne en kommentar på siden av arket slik at du ikke glemmer tankene dine til korrekturen.

Få noen andre til å gå over teksten din
Alle kan overse noe, selv om du kanskje har lest over teksten din både ti og tjue ganger. Få du stoler på til å lese over teksten din. Be de komme med ris og ros, og gjerne med forslag til endringer i teksten.

Sov på det
Det er en grunn til at man skal la lasagnen hvile i 15 minutter før servering. Det har noe med at den trenger tid til å godgjøre seg. Hvile. Slik er det også med tekst. La både du og teksten hvile litt før du begynner å gjøre masse endringer eller korrekturlese den. Du vil oppdage flere feil mye raskere. Lover!

Har du noen gode tips til hvordan å forbedre egne tekster? Del gjerne i kommentarfeltet under.


Bilde: Raumrot (klikk på bildet for link.)

Reklamer

Legg gjerne igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s