Hvordan skrive en roman på 30 dager?

national-novel-writing-month

Hvert år, i begynnelsen av november, har alle med en liten forfatter i magen mulighet til å delta på noe som kalles for National Novel Writing Month.

Du har mest sannsynlig aldri hørt om det – for det er ikke like utbredt i Norge som i mange andre land. Likevel hadde vi 537 «novelists» i 2014 – og jeg var én av dem.

Les mer her om NaNoWriMo, og hvordan du kan delta.

Enkelt og kort fortalt er oppdraget å skrive førsteutkastet til en roman på minimum 50 000 ord. For deg som ev. ikke greier å se for deg hvor mye dette er, så er det sånn ca. 125 A4-sider med tekst. Med andre ord, en middels feit bok. Dette skal i tillegg skrives på kun 30 dager. Det vil si at du gjennomsnittlig må skrive 1 666 ord per dag.

Yep. That sucks.

notatblokk-frilans-tekstforfatter

Men vet du hva? Jeg greide det. Jeg som har flere dusin ulike romantitler og utkast liggende i alt fra minnepinner og nattbordskuffer, til ringpermer og dokumentmapper.

Hvis jeg kan, kan du. Ja, det var beinhardt – men så ufattelig verdt det. Følelsen jeg fikk da jeg satte mitt siste punktum? Uslåelig. Uovervinnelig. Euforisk, nesten.

Å tenke tilbake nå gir meg ikke annet enn mestringsfølelse. Men jeg minnes noen andre følelser jeg hadde da.

Noen dager skrev jeg så fort at jeg nesten ikke greide å flytte fingrene på tastene raskt nok. Andre dager slettet jeg mer enn jeg hadde produsert. Jeg gikk fra å hate mine egne ord til å elske dem – og tilbake igjen. Kritikeren i meg slo rot og gjorde min egen intuisjon om til en yo-yo. Jeg kunne smile tilfreds og rive meg i håret på samme tid. Grein litt gjorde jeg og, for det var dager det nesten gjorde litt vondt inni hjerterota å skrive.

Akkurat den biten skremte meg litt. At å skrive føltes ubehagelig.

Til tider følte jeg meg faktisk som en tørr appelsin. Jeg presset og skviset for å tvinge ut saften. Noen dager ble glasset halvtomt, og andre dager var det halvfullt. Det var dager jeg skulle ønske jeg aldri hadde begynt på utfordringen, og det var dager jeg ikke kunne vært mer fornøyd med meg selv.

Så, vet du hvordan jeg greide det?

Jeg satte meg et mål. Jeg bestemte meg for at dette var noe jeg skulle gjøre. I skrivende stund er det straks ett år siden jeg begynte på førsteutkastet til romanen min, og per dags dato er den på 65 000 ord – and still counting!

I år er det din tur til å delta, og i neste innlegg skal jeg gi deg 5 gode grunner til hvorfor.

Høres dette spennende ut? Ta turen innom bloggen til Stine for flere tips. Hun kommer til å skrive en del om NaNoWriMo fremover i November.


Bilder: Thomas Martinsen og Luis Llerena for Unsplash.

Reklamer

11 kommentarer om “Hvordan skrive en roman på 30 dager?

Legg gjerne igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s