HVA VAR VEL VÅREN UTEN DEG?

 

bee-x9j-framed-printsFoto: Eric Thorpe-Moscon Designs. Dette er et faktisk bilde som kan kjøpes på Society 6. Sjekk ut de ulike produktene her

Våren er her, og alt ser ut til å våkne til liv. Fra de grønne knoppene på trærne som springer ut. Fra den smeltende snøen som danser seg gjennom grusen. Det klukkende vannet som gir liv til de gule bustehuene langs veikanten under skitten og støvet, som ennå ikke har stått opp. Snart kommer de. Hestehovene. Blåveisen. Hvitveisen. Vårtegnene.

Men det er ikke bare naturen som våkner om våren. Under snøen, dypt nede i et bittelite hull, finner du ei humle. Og med den første, lange vårsola som skinner, tusler den tykke, hårete, lille krabaten ut av vinterdvalen. Du skulle kanskje ikke tro det, men dette underjordiske krypinnet har gjennom vinteren huset en kongelig. Nærmere bestemt – ei dronninghumle. For deg skiller hun seg ikke spesielt ut fra de andre durende innsektene. Men hun er spesiell.

Les mer om humler og vinterdvale (obs, engelsk)

Hun har overlevd vinteren ved å gjøre som Tornerose. Hun sov ikke i hundre år, men i ni måneder – og det helt uten verken vått eller tørt. I tillegg har det vært en kald vinter, men under jorda har hun ikke kjent mye til det.

tumblr_nxdqvox64z1s08qivo1_500

Nå, med de første varme strålene fra vårsola, begynner hun på ferden opp av hullet og ut. Og det er her det blir kritisk. Hun trenger varme fra sola og noe å spise – og det er her veldig mange dronninger må bøte med livet.

Les også: 40 prosent av amerikanske bier forsvant i fjor

Så hva betyr egentlig en kongelig død for deg? Det betyr ett kongerike mindre med humler. Og forsvinner insektene, forsvinner vi.

La meg forklare litt nærmere:

«Humlene har en meget viktig rolle både i kulturlandskapet og i naturlige økosystemer fra kyst til fjell, spesielt på den nordlige halvkule. De er pollinatorer som bestøver svært mange plantearter, og det er helt essensielt for plantenes utbredelse. Det har stor effekt på økosystemene generelt – og særlig på matproduksjonen til mange dyr, deriblant oss mennesker.» skriver La humla suse.

Med andre ord: humla spiller en enormt viktig rolle for vår egen matproduksjon. Bare innenfor landbruket er pollinering beregnet til å ha en årlig verdi tilsvarende rundt 1300 milliarder norske kroner på verdensbasis (Gallai mfl. 2009). Uten humlene ville store deler av verden sett helt annerledes ut.

tumblr_n7bpcmeskt1qb6v6ro1_500
Tomme hyller: Slik ser en engelsk matbutikk ut hvis alle varene som er avhengig av humler og bier ble borte.

 

guess-up-emoji-honey-bee

 

Så, hva kan du gjøre for å hjelpe humlene?

1. GI DEM ET ENERGIPÅFYLL

I 2015 skrev VG om Facebook-innlegget til Frode Rognes som i løpet av få dager var blitt delt 20 000 ganger. Innlegget han skrev handlet om hvordan man kan hjelpe dronninghumler, og humler generelt, som trenger en liten oppkvikker:

«Mange humler som kommer summende i hus og hager nå på våren trenger en oppkvikker. Du kan hjelpe dem med litt sukkervann og bananskall.»

10985381_10205812696988268_4131680308055634186_n_copy

Foto: Frode Rognes via VG

Her er Rognes’ humle-tips:

«Når en humle kommer inn i leiligheten/huset ditt har den ofte flatt batteri når du finner den. Ta den varsomt opp i en fyrstikkeske og forbered et måltid i form av sukkerholdig drikke (her: Kald te på bananskall).

Alle vårhumler er nemlig dronninger og skal bygge samfunn. Redder du en humledronning om våren har du hjulpet naturen med hundrevis av humler og tusenvis av bær/frø/frukt. Det er fordelaktig med en solstripe når den skal lette.»

2. LAGE EN HUMLEKASSE

Kilde: Humleskolen

«De unge humledronningene bruker mye tid på å lete etter et sted å bo. Det er mangel på gode boplasser for humler. Dessuten er de ganske kresne og det med god grunn. Humlene har mange fiender og sjansen for å mislykkes er stor. Derfor kan vi hjelpe dem ved å plassere ut humlekasser. Slike kasser kan stå i utkanten av hagen eller ute i en skogkant. Humlekasser gir unike muligheter for studier av humlenes sosiale liv gjennom sommeren.»

3. PLANT HUMLEVENNLIGE PLANTER

La humla suse har samlet en liste over planter de anbefaler som humlevennlige. Noen eksempler: Bønner, Fjellflokk, Pion (vanlig roseplante), sverdlilje, blomkarse (også et flott sted for humla å gjemme seg under plutselig regn), solhatt og solsikke.

Last ned lista i sin helhet her

 

guess-up-emoji-honey-bee

 

Så, neste gang du får ei humle i hus, tenk deg om to ganger før du sender henne på dør. Kanskje trenger hun litt sukkerholdig påfyll, en liten pust i bakken for å bli tørr, eller et sted å bo? Det er så lite som skal til for å hjelpe. Og det er tross alt ikke hver gang man får kongelig vårvisitt.


Mer å lese om humla:

Facebook-sider:

Ønsker du å lære mer om humler og bier? Se denne minidokumentaren.

La sommeren 2016 bli året hvor du blir med å hjelpe humla! Blir du med meg?

Reklamer

8 kommentarer om “HVA VAR VEL VÅREN UTEN DEG?

Legg gjerne igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s