HVORDAN LAGE EN GOD LINKEDIN-PROFIL? (FOR ARBEIDSSØKENDE)

hvordan-lage-en-god-linkedin-profil

Her er mine beste tips som vil gjøre deg mer synlig på LinkedIn – og for din fremtidige arbeidsgiver.

Etter mange runder på jakt etter jobb i 2015 ble jeg etterhvert veldig god på både å skrive CV og gjøre meg selv synlig på jobbmarkedet. Jeg lærte meg raskt hva som fungerte og ikke fungerte, og fant fort ut at LinkedIn var en plattform verdt å utforske mer.

Før jeg går inn i detaljer om hvordan å lage en bra profil på LinkedIn anbefaler jeg deg å lese mellom FAQ i boksen under. Det kan hjelpe deg med å ta en del strategiske valg med tanke på profilen din. Hvis du føler du er vel bevandret med LinkedIn allerede, og heller vil hoppe rett til tipsene, scroll ned.

Artikkelen fortsetter under «Ofte stilte spørsmål»

Ofte stilte spørsmål (FAQ):

1. Hva er LinkedIn?

Linkedin lar brukere opprette profiler bestående av omtrentlig den informasjonene det er vanlig å inkludere i en CV, slik som utdannelse, jobberfaring, nåværende jobb og organisasjonsmedlemskap, samt bilde og status. Brukerne kan invitere hverandre til å bli kontakter og må da oppgi hvor de kjenner hverandre fra.

Kilde: Nettverk Stavanger

2. Burde jeg lage meg en profil hvis jeg ikke har det?

Jeg mener du bør det. Her er to grunner til det: 1. Bli mer synlig i organiske søk i Google, og 2. Bygg en proff og interaktiv CV (som dessuten kan eksporteres til mange jobbsøkerportaler o.l.).

3. Kan man søke etter på jobber på LinkedIn?

Absolutt, og mange bedrifter legger kun ut stillingsannonser på LinkedIn. Du kan med andre ord gå glipp av ganske mange jobber ved å ikke ha en profil. Dessuten får du opp jobber basert på dine interesser, tidligere erfaring, firmaer du følger og forbindelser du har.

søke-jobb-linkedin-skjermbilde
Skjermdump fra min profil.

4. Lønner LinkedIn seg for alle type yrker?

Både ja og nei, men jeg ville uansett hatt LinkedIn bare for å ha mulighet til å ha en digital og interaktiv CV.

Mange arbeidsgivere søker på spesifikke jobbtitler i søkefeltet når de ser etter en ny medarnbeider. Det er med andre ord ikke umulig å bli headhuntet direkte. De aller fleste type yrker er representert ved søk, men for å få et større nedslagsfelt kan det lønne seg å ha jobbtitlen på engelsk.

5. Bør LinkedIn-profilen min være på engelsk eller norsk?

Enkelt. Skal du søke på en norsk eller engelsk jobb? Eller skal du søke på en jobb som krever at du snakker/kommuniserer på engelsk? Hvis du svarte ja på det siste spørsmålet, eller at du skal søke jobber i utlandet, ville jeg helt klart skrevet på engelsk på profilen.

EDIT: Du kan ha en profil på flere språk hvis ønskelig. Selv har jeg ikke prøvd ut funksjonen. Se bildet for å komme i gang.

linkedinprofil-på-et-annet-språk
Skjermdump fra min profil.

First things first

Det aller første du må gjøre, hvis du ikke allerede har gjort det, er å lage en profil. Du kan også laste ned en LinkedIn-app slik at du er tilgjengelig på mobilen til enhver tid. LinkedIn på mobil fungerer dessuten best på selve appen – og ikke spesielt bra fra mobilens nettleser.

Last ned LinkedIn til iPhone
Last ned LinkedIn til Android

Profilen er registrert, hva nå?

Nå kan moroa begynne. Har du skrevet ned CV-en din i et dokument kan det lønne seg å printe ut den og ha den ved siden av deg, slik at du enkelt kan føre informasjonen på LinkedIn.

«Hva er det som egentlig skal med?» spør du.

Svaret er alt.

EDIT: Jeg har dog ikke nevnt sommerjobber som jordbærplukker og flaskepanter. Eller at jeg er en sertifisert pølsesteker, har kurs i bollebaking og valg av riktig olje fra Statoil. Du skjønner selv hvor relevansen går, sant?

Fremgangen på informasjonen du legger til i profilen din kan vises i denne baren (se bildet). Jo fullere du får baren, jo sterkere blir profilen din.

Se profilen min i sin helhet her

skjermdump-fra-min-linkedin-profil
Skjermdump fra min LinkedIn-profil.

Her er 5 viktige punkter du kan starte med:

5-steg-fremgangsmaate-linkedin

1. Legg til bakgrunnsbilde. Dette er ikke et must, men jeg synes det er fint å ha en profil som skiller seg ut. Husk at det er folk som kun jobber med å headhunte folk fra LinkedIn, og da gjelder det å skille seg ut i mengden.

TIPS: Ikke ha festbilde eller noe annet sprell, verken som profil- eller bakgrunnsbilde. Hold deg nøytral og tenk at dette er en slags «sosial CV».

2. Legg til profilbilde/CV-bilde. Se tips 1.

3. Følg prosessen din i «Profile Strength». Etterhvert som du fyller ut mer og mer informasjon vil denne rundingen fylles opp, til den blir helt blå.

4. Add connections (legg til/knytt kontakter). Dette kan du gjøre på flere forskjellige måter, men vanligst er å legge til de du har som kontakter per e-post. I begynnelsen av LinkedIn-dagene var det mange som bare addet (la til) kontakter i hytt og vær – noe som viste seg å være lite hensiktsmessig. Cluet med å legge til/knytte kontakter på LinkedIn skal være å komme i kontakt med de rette kontaktene som kan gi deg drømmejobben. Da er det, i de aller fleste tilfeller, lite hensiktsmessig å legge til Jesus fra Spania som jobber som advokat – med mindre du vil ha jobb i Spania da, eller at Jesus kan introdusere deg for de riktige folkene.

Mitt beste tips er å knytte kontakt med mennesker som kan introdusere deg for noen du ønsker å jobbe for/hos. Skal du for eksempel søke på en jobb i et reklamebyrå – sjekk om noen av vennene dine kjenner noen som allerede jobber der. Kanskje de kan introdusere deg?

5. Indikerer hvor du befinner deg og hvilket segment du jobber/ønsker jobb innenfor eller er utdannet til. Dette feltet er kjempeviktig for deg som er på jobbjakt fordi det sier noe om hvor du er og hva du ønsker jobb innenfor.

add-section-velg-de-som-er-relevante-for-deg-linkedin
Add a section: Disse fargerike rutene er seksjoner du kan velge å fylle ut og legge til på siden din. Velg de som er av relevanse for deg.

Viktige seksjoner å legge til på LinkedIn-profilen din:

1. Summary/oppsummering

Rett og slett en kjapp og enkel oppsummering av LinkedIn-profilen din. Her lønner det seg å fatte seg i korthet. Bruk gjerne bulletpoints eller korte, konkrete setninger. Slik løste jeg det (se bildet).

skjermbilde-av-summaryØverst som nummer to til høyre ser du en firkant med et plusstegn. Trykker du på denne kan du legge til elementer i summary-en din. Som du ser på skjermdumpen under har jeg lagt til et bilde med informasjon om hvor folk kan følge meg i sosiale medier. Du kan også legge til et dokument, video, en presentasjon – mulighetene er mange! Legg til det som representerer deg best.

 

PS: Teksten i preview kuttes omtrent der det står «ute i naturen med en …». Med andre ord, ønsker du en tekst hvor leseren slipper å trykke på «show more», hold deg under cirka 53 ord, eller 356 characters.

2. Jobberfaringer/arbeidserfaring

For å skille deg litt ut i mengden, samtidig som det også gir en del farge til profilen (som jeg liker), kan du legge til elementer på jobberfaringene dine. Se hvordan jeg har gjort det på bildet under.

Jeg har:

  • lagt til jobbtittel
  • knyttet arbeidet til arbeidsstedets LinkedIn-profil (ikke alle bedrifter har dette)
  • lagt til startdato, sted
  • lagt til elementer (i form av artikler og blogginnlegg har jeg skrevet)

Det jeg ikke har gjort her, som jeg burde gjort, er å legge til en beskrivelse av mine arbeidsoppgaver. Det anbefaler jeg at du gjør. Det gir en ev. arbeidsgiver oversikt over hva du har gjort, kan og kanskje blir h*n overrasket over at du gjør mer enn det som forventes av stillingstittelen din.

legg-til-elementer-paa-profilen-din-linkedin

PS: Du legger til elementer ved å trykke på den blå firkanten i redigeringsmodus (slik som vist på bildet under).

skjermbilde-2016-09-07-kl-09-52-27

3. Utdannelse

4. Legg til prosjekter og frivillig arbeid

Sånn, nå har du mest sannsynlig lagt til alt av arbeidserfaring og lagt til fine artikler, bloggposter, presentasjoner, bilder og annet digg som «spriter opp» profilen din. Nå er det på tide å legge til frivillig arbeid og prosjekter.

«Hvorfor er det så viktig å legge til det?» spør du.
«Det er viktig å legge til frivillig arbeid og prosjekter du har gående fordi det viser at du har ‘tæl’ og stå-på-vilje utenom den betalte arbeidshverdagen.»

For meg er dette et tegn på at man er lidenskapelig, ressurssterk og ambisiøs, noe som er adjektiver som gjør seg godt på CV-en din. Ikke bare skriv at du er disse tingene når du beskriver deg selv på en CV-en. VIS DET ved å legge til disse seksjonene.

«Men jeg har jo ikke noen prosjekter eller gjort noe frivillig arbeid?» sier du.
«Sikker på det?» svarer jeg, da.

Kanskje er du admin. på en svær Facebook-gruppe som tar for seg kjøp og salg der du bor? Har du profil på Wikipedia hvor du jobber med å skrive og sjekke fakta? Eller er det du som startet opp den lokale joggegruppa i bygda? Kanskje spiller du i band, eller samler inn penger for en veldedig organisasjon? Skriv det ned!

Se bildet under for hvordan jeg har gjort det.

legg-til-prosjekter-paa-linkedin

TIPS: Flere om et prosjekt? Legg dem til i prosjektet ditt! Som du kanskje kjenner til er jeg en del av SnapKollektivet på Snapchat. Vi er 11 medlemmer tilsammen, men siden kun 5 av dem er knyttet til meg på LinkedIn får jeg bare lagt til de som «team members».

legg-til-frivillig-arbeid-paa-linkedin

Andre nyttige tips:

I fare for at dette blir en megalangt blogginnlegg skal jeg forsøke å fatte meg i korthet og kjapt ramse opp andre gode tips jeg har for å lage en bra LinkedIn-profil.

Legg til:

  • kurs (her kan jeg anbefale utdannet.no og coursea.org)
  • priser eller utmerkelser
  • «Skills & Endorsements»
  • Få noen til å anbefale deg, eller anbefal andre! Dette finner du under «Recommendations»

 


Har du noen spørsmål angående LinkedIn? Skriv en kommentar i kommentarfeltet under, eller send meg en mail. Liker du innlegget mitt? Del det gjerne med venner og bekjente i en jobbsøkerprosess.

Har du noen gode tips til hvordan å lage en sterk LinekdIn-profil? Legg igjen en kommentar med DINE beste tips.

 

8 kommentarer om “HVORDAN LAGE EN GOD LINKEDIN-PROFIL? (FOR ARBEIDSSØKENDE)

  1. Prøver igjen 🙂

    Hallo GURU! Supert innlegg med så masse nyttig informasjon, jeg kjenner jeg må ta det litt etter litt. Når man liksom ikke har deg her til å fikse alt så er dette det nest beste! Dette innlegget skal lagre, det blir en hellig skrift for jobbsøkeren 😉 Takk Lisa!

    Likt av 1 person

    • Tusen takk, fine du! Så ålreit at det er til hjelp. Tenkte jeg kunne skrive ned alt jeg kunne og dele det, for er jo mange som er og har vært i samme situasjon som meg. Bare spør jobbsøkerguruen: dette har jeg vært gjennom 🤓

      Liker

  2. Supert innlegg! Min er ganske utfylt allerede (min er også i «toppligaen» woho), men en ting jeg lurer på: burde all arbeidserfaring fortsatt ligge der, til og med det som ikke er relevant for meg nå? Har jo jobbet mange år i butikk, og to år i bar, men disse er absolutt ikke relevante for meg i dag. Derimot synes jeg det ser rart ut om det ser ut som jeg ikke jobbet noe før i 2012… Hva tenker du om det?

    Liker

    • Tusen takk!😎 Jeg mener du burde ha det med, selv om det ikke er relevant for stillinger du søker nå, og det av den grunnen du selv nevner: det ser ut som om du ikke arbeidet på den tiden. Jeg vet ikke hvor gammel du var i 2012, men hadde jeg vært arbeidsgiver og lagt merke til «hull» i CV-en hadde jeg nok stilt spørsmål ved det – mens andre ikke hadde brydd seg. Men jeg tenker, det skader jo ikke, dessuten viser det god arbeidsmoral og at du jobbet ved siden av studiene, noe jeg er tilhenger av 🙌🏼

      Liker

  3. Hei, det var veldig kjekt å kunne se igjennom her 🙂 Det hjalp. Takk! Problemet mitt er vel kanskje sammendraget, som fort blir litt langt.. Gjør dette noe, da jeg er nyutdannet og på jakt etter jobb? Er ikke mye jeg kan få sagt om arbeidserfaring. Takk på forhånd

    Liker

Legg gjerne igjen en kommentar