ANMELDELSE AV WESTWORLD –SESONG 1

anmeldelse-av-westworld-sesong-1
Foto: HBO Canada

*no spoilers*

Se for deg en fremtidsfornøyelsespark med westerntema. Reglene er enkle: gjør som du lyster, og har du lyst har du lov. I Westworld lever du litt som i et spill, konsekvensløst og ærlig brutalt. Så, hva kan gå galt? Det er jo bare et spill.

Har du penger (les: mye penger) kan du leve ut dine villeste og sykeste fantastier i Westworld – fornøyelsesparken hvor rike mennesker kan leve som i ville, ville vesten. I parken finner du bioteknologiske roboter som er så mennesketro at det er vanskelig å skilne mellom metall og mann. Robotene kan ikke skade gjestene (menneskene), og blir i så måte konstante ofre for gjestenes perversiteter gjennom groteske drap, lemlestelse og voldtekt. En kjapp tur innom verkstedet, også er de stakkars robotene tilbake i loopen (spillhistorien de tilhører) igjen.

giphy1

Hvem er du i spillet?

Vi følger også livet bak kulissene. Roboter lappes sammen, vedlikeholdes og oppdateres til nye ”storylines”, som er deler av et sammensatt spill hvor de hører hjemme. Hver eneste host (en vert) har sin unike historie, og med ulike interaksonjer med de ulike kartakterene kan nye deler av spillet åpenbare seg. Sånn sett er det ikke helt ulikt spillkonsptet ”action role playing games”, hvor de ulike valgene du tar, og måten du spiller på, påvirker spillet i seg selv – gjerne også sluttresultatet.

Så, hvem er du i «spillet»? Dette er et spørsmål som stadig dukker opp i serien. Eller, hva gjør spillet med deg som menneske?

Og det tar ikke lang tid før leken i det teknologiske paradiset begynner å slå sprekker, og det er usikkert på om vertene glemmer alt som skjer med dem etter at de er lappet sammen igjen. Drømmer de, eller er det minner?

Blogginnlegget fortsetter under faktaboksen.

Westworld, 9,2 (IMDb score):

Faktaboks hentet fra Filmpolitiet

Les også: Westworld satte seerrekord

Seigt og treigt

Jeg liker Westworld veldig godt – sett bort fra en relativt treg begynnelse. Dette er jeg heller ikke alene om å tenke:

«Det er en seig og detaljfokusert fortellerstil, som kan være litt kjedelig til tider, men den gir rik innsikt i seriens versjon av kunstig intelligens, og ved hver repetisjon så blir vi belønnet med en ny puslespillbit.» skriver Sigurd Wik i Filmpolitiet i sin anmeldelse av serien.

giphy2

Kan roboter føle?

Westworld er visuelt vakkert utført, og selv om jeg har sett liknende konsepter før, føles det fortsatt originalt. Ja, til tider faktisk nesten litt uberørt, som om det er noe sårt og uoppdaget over det hele.

Det er store spørsmål som tas opp, og det hele kan kanskje sees i et større, eksistensielt bilde. Kan roboter oppleve, eller ha, ekte følelser? Hva er egentlig ekte? Kan ikke-levende vesner ha en sjel, og hva vil det si å være menneskelig?

Terningkast 5/6

giphy3

Westworld passer for deg som liker:

+ science fiction

+ western-sjangeren

+ å gruble og fundere

+ filmer som Ex Machina, The Island og Edge of Tomorrow

+ spill som Red Dead Redemption og Mass Effect

Har du sett den nye serien til HBO, Westworld? Hva er dine tanker om serien?

Reklamer

8 kommentarer om “ANMELDELSE AV WESTWORLD –SESONG 1

  1. Takk for en god og grundig anmeldelse. Jeg har ikke begynt å se Westworld enda, fordi jeg ikke har energi til det, og har fått for meg at den er ganske krevende. Men etter å ha lest dette er det ingen tvil om hva som blir romjulas binge-serie 😀

    Liker

  2. Tilbaketråkk: ÅRETS BESTE (OG VERSTE): 2016 | Lisa Skaar Næss

Legg gjerne igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s