Jeg har ikke annet enn gode minner når det kommer til pepperkakehus. Da jeg var liten elsket jeg alt ved det. Å lage pepperkakedeigen, smake litt på den, kjevle den ut, måle opp de ulike formene, smake litt mer, få enda litt mer vondt i magen, legge pepperkakene på brettet og steke dem. Og det er nesten ingen ting som lukter så godt og jul som nystekte pepperkaker.
Knitring i bakepapiret og litt banning over knekken. Det klissete og dødelig varme sukkeret som aldri oppførte seg slik det skulle. Men det var jo sånn det skulle være, og alltid var.
For til slutt kom det aller morsomste. Å pynte med melis og godteri. Gjerne spise mer pynt enn å lime den på. Akkurat slik pepperkakehuspynting skal være.
Vakre pepperkakehus
Uten å snakke stygt om egne byggverk fra da jeg var liten, så er jeg nesten nødt til anerkjenne at mine pepperkakehus ikke kan måle seg med verdenstoppen. Byggverkene til onkelen og kusinen til Marcus, derimot, de er i verdensklasse.
Les avisoppslaget fra da de laget flyplassen på Hauan i Rana
Hvert år siden hun var liten, har de laget et pepperkakehus. Tidligere har både Operaen i Oslo og Hamsunsenteret på Hamarøy blitt foreviget i familiens bolig på Mo, alt gjort i pepperkakedeig. Dette er noe de begge gleder seg til hvert år.
Utdrag fra Rana Blad (2010)
Den unge byggmesteren sier at sammen med faren gjør hun dette hvert år, men at det ikke er hun som bestemmer hva som skal lages.
– Nei, det er pappa som bestemmer hva som skal lages. Jeg blir bare satt til å jobbe, sier hun.
Hun har allerede tenkt på hva hun skal gjøre når hun blir større.
– Jeg kan godt tenke meg til å bygge hus når jeg blir større. Det er skikkelig artig. I hvert fall med pepperkakedeig, sier Ingeborg Lien.
Pappa, og assisterende byggmester, Jostein Lien, har stor glede av den årlige baketradisjonen.
– Jeg gleder meg like mye hvert år til vår baking. Det har blitt en meget hyggelig tradisjon. Egentlig vet jeg ikke hva som startet det hele. Det har bare blitt sånn og det baller fortsatt på seg, sier han.
Pleier du å lage pepperkakehus?
Alle foto: Jostein Lien
Så gøy! Vi har pepperkakehus i år. Et sånt til 21 kroner på Coop Extra, men allikevel: Vårt første pepperkakehus! Mikael sin halvdel ser mye bedre ut da, for han er pro på melis etter det halvåret han jobba på Baker Nordby.
LikerLiker
Haha åååh, så koselig! Legg ut bilde 😁😀
LikerLiker
Pepperkaker er godt, og det er noe helt spesielt med pepperkakehus som er laget og pyntet sammen med noen😊
Jeg blir imponert da jeg ser kreativiteten til familien Lien, og får selv lyst til å gjenoppta en gammel tradisjon.
LikerLiker
Jaaa, de er så flinke. Lurer på hva de lager i år 😊 Husker vi laget pepperkakeborg og når jeg var liten. Det var ekstra stas!
LikerLiker
Lisa da:-) Så koselig, savner deg og Marcus masse og jeg håper ikke det blir lenge igjen til vi møtes<3
LikerLiker
Jeg måtte jo skrive om prosjektet deres. Dere er så flinke! Hva skal dere lage i år? Eller har dere kanskje laget det allerede? 🙂 Vi gleder oss veldig til å se deg igjen. Du er nødt til å si ifra neste gang du er i Oslo ❤
LikerLiker
Så artig! Huske de laga pepperkakehytte, nøyaktig kopi av hytta i Børgefjell- kjempefin😊 Kanskje dere kan lage pepperkakehus når dk kommer nordover til jul🙏😇
LikerLiker
Jaaa, det hadde vært moro. Marcus synes vi bør prøve å lage hytta! 😘💜🎄🎅
LikerLiker
Herlig pepperkakehus. Morsomt med inspirasjon fra en som tydeligvis LIKER hus. Har selv laget et «kardemommeby»-inspirert hus et år,formet rundt blikkbokser og greier. Hva blir årets? Elsker pepperkaker.
LikerLiker