HVORFOR TA HPV-VAKSINE?

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av temaet «underlivet» i denne runden på SnapKollektivet. Har du spørsmål utover det som står her om HPV-vaksinen, ta kontakt med legen din, eller nærmeste helsestasjon. Alle fakta er kilderelaterte.

Nå kan alle kvinner som er født i 1991 (slik som meg selv) eller senere ta HPV-vaksinen gratis, men hva er egentlig dette viruset? Her er alt du måtte lure på om vaksinen!
 

Hva er egentlig HPV?

«HPV er en forkortelse for Humant Papillomavirus, som det finnes over 100 forskjellige typer av. HPV-infeksjon smitter ved seksuell omgang, og ca. 70 prosent av oss blir smittet i løpet av livet. Noen av typene er ufarlige og merkes ikke, andre HPV-typer kan gi kjønnsvorter eller føre til celleforandringer som øker risikoen for livmorhalskreft hos kvinner», skriver emneansvarlig, Lill Thorsen, om HPV på Kreftforeningen sin blogg.

HPV-infeksjon kan også øke risikoen for andre former for kreft hos både kvinner og menn. De aller fleste som smittes vet ikke engang at de har hatt en infeksjon fordi den vanligvis ikke gir symptomer og oftest går over av seg selv. (Kilde: Kreftforeningen).

Hvorfor ta vaksinen?

Enkelt og greit: HPV-vaksinen blir gitt for å beskytte deg mot livmorhalskreft. Nesten alle tilfeller av livmorhalskreft skyldes HPV-viruset, og viruset smitter gjennom seksuell aktivitet. (Kilde: Folkehelseinstituttet).

hvorfor-ta-hpv-vaksinen
Foto: Ian Schneider.

Er det vanlig å være smittet av HPV-viruset?

HPV smitter ved seksuell aktivitet og er svært vanlig. Av alle som er seksuelt aktive blir 70 prosent smittet med HPV-viruset, de fleste i ung alder. I en norsk undersøkelse hadde omtrent 45 prosent av kvinner i 21-årsalderen en pågående HPV-infeksjon. (Kilde: Folkehelseinstituttet).

Tar du vaksinen?

Jepp! Jeg og 180.000 andre unge kvinner har fått tilbudet om å ta vaksinen som beskytter mot livmorhalskreft. Jeg er født i 1991 og er derfor av de heldige som får vaksinen gratis. Dette gjelder også for alle dere som er født etter 1991. Tilbudet gjelder i to år fremover (Kilde: Folkehelseinstituttet). Jeg har allerede tatt én av sprøytene, og skal ta min neste 8. desember (av i alt tre sprøyter).

Sjekk flere FAQs om HPV-vaksinen på Folkehelseinstituttet

Men om man har hatt flere seksualpartnere, bør man ta vaksinen likevel?

Folkehelseinstituttet anbefaler HPV-vaksinen til deg selv om du har hatt ingen, én eller flere seksualpartnere.

Hvor mange får livmorhalskreft hvert år i Norge?

I Norge er det hvert år:

  • 3 000 kvinner som må opereres for alvorlige celleforandringer i livmorhalsen. Mange er ganske unge.
  • 300 kvinner som får livmorhalskreft. Mange av de som overlever får langvarige plager på grunn av kreftbehandlingen.
  • 70 kvinner som dør av sykdommen.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Skal du ta vaksinen? Eller har du kanskje tatt den allerede? Jeg vil gjerne høre fra deg!

3 kommentarer om “HVORFOR TA HPV-VAKSINE?

  1. Tilbaketråkk: Hvorfor jeg tok HPV-vaksine i 2016 - Lisa Skaar Næss

Legg gjerne igjen en kommentar